Kildebjerg Alle rækkehuse havefacader fra sø

53 bæredygtige boliger på vej

Lavt energiforbrug og flytbare vægge karakteriserer 53 nye boliger, som Ry Andelsboligforening opfører på Kildebjerg Allé. Første spadestik tages til sommer, og interessen er allerede massiv.

De nye boliger bliver bygget som såkaldt passivhuse. Det betyder, at de er højisolerede, så der kun skal bruges et minimum af energi til for eksempel at opvarme rummene. Samtidig bliver boligerne placeret, så solens varme giver en hjælpende hånd til opvarmning i vinterhalvåret.

”Med de nye huse vil vi skabe et byggeri, der både er miljøvenligt og giver beboerne mulighed for at spare på pengepungen. Vores beregninger viser, at de nye indbyggere kan spare op til to tredjedele i forhold til en gennemsnitlig varmeregning,” fortæller Allan Søstrøm, forretningsfører i Ry Andelsboligforening.

Den grønne tanke går igen i byggeriets udvendige udtryk. Bygningernes facade bliver udsmykket med grønne pergola-planter, og to vandløb vil løbe mellem husene og lede regnvand naturligt videre ned i grundvandet.

Flyt væggen

En anden af boligernes fordele er muligheden for fleksibel indretning. Alle huse er som udgangspunkt fire-værelses, men familierne kan uden store omkostninger forvandle boligen til en et-, to- eller treværelses ved at bryde husets vægge ned.

”Idéen er at skabe boliger, hvor familierne kan blive ved med at være glade for at bo, selvom deres behov ændrer sig. Det er nemt for eksempel at tilpasse huset til livet uden hjemmeboende børn ved at bryde væggene ned og skabe åbne rum,” forklarer Allan Søstrøm.

Selvom de nye boliger først er klar til indflytning i september 2012, oplever Ry Andelsboligforening stor efterspørgsel for de bæredygtige huse. Over 50 familier står allerede på venteliste til at flytte ind i Kildebjerg Ry-området.

Fakta om de nye boliger på Kildebjerg Allé

• Byggeriet af de 53 nye boliger begynder i september 2011, og boligerne forventes klar til indflytning i september 2012.
• Alle boliger bygges som passivhuse. Der skal kun tilføres et minimum af energi for at opvarme rummene, og el-regningen bliver derfor på omtrent en tredjedel.
• Boligerne får en fleksibel indretning, så beboerne uden store omkostninger kan bryde boligernes vægge ned og gøre rummene større.
• Boligerne bygges af Ry Andelsboligforening, som allerede har over 50 familier på venteliste til boligerne.